top of page

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το ενημερωτικό φυλλάδιο του Κέντρου Νεοκλασσικής Γλυπτικής

"Νίκος Σοφιαλάκης" σε ψηφιακή μορφή.   Πατήστε την εικόνα αριστερά για να διαβάσετε το φυλλάδιο σε πλήρη οθόνη.Έντυπο υλικό από το Κέντρο Νεοκλασσικής Γλυπτικής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΡΧΙΚΗ  >  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  >  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Λήψη αρχείου σε μορφή PDF

Επισκεφθείτε το επίσημο κανάλι του

Κέντρου για έντυπο υλικό στο IssuuΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΛΑΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 1940 - 1975​

Ενημερωτικός οδηγός για το έργο του Νίκου Σοφιαλάκη μέσα από τις συμμετοχές του στις Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις στο Ζάππειο από το 1940 - 1975.  

Με φωτογραφικό υλικό των έργων του γλύπτη καθώς και τους καταλόγους των εκθέσεων.

Πατήστε την εικόνα αριστερά για να διαβάσετε τον οδηγό σε πλήρη οθόνη.

Λήψη αρχείου σε μορφή PDF

Επισκεφθείτε το επίσημο κανάλι του

Κέντρου για έντυπο υλικό στο IssuuΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το Κέντρο Online

 • Wix Facebook page
 • Wix Twitter page
 • c-youtube
 • c-vimeo
"Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΛΑΚΗ"
 
The battle of Crete by the sculptor Nikos Sofialakis
 
Πολυτελείς δίγλωσση έκδοση
 

Συγγραφείς: Δημήτρης Παυλόπουλος, Ζέττα Αντωνοπούλου

Εκδότης:  Κέντρο Νεοκλασσικής Γλυπτικής "Νίκος Σοφιαλάκης"

Μετάφραση: Φραντζέσκα-Νικόλ Χρανιώτη

Σελίδες: 72

ISBN:  9786188067905

Έτος έκδοσης: 2013

 

 

Τα γλυπτά του Νίκου Σοφιαλάκη αφηγούνται το Χρονικό της Μάχης της Κρήτης στη Μνημειακή Σύνθεση από πεντελικό μάρμαρο συνολικού μήκους 18 μέτρων η οποία κοσμεί, ως Ζωφόρος, το Μουσείο-Ηρώο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Κρήτης στις Πατέλλες Ηρακλείου.  Για το σημαντικό αυτό Μνημείο που αναπτύσσεται σε εννέα αφηγηματικού χαρακτήρα πλάκες, το Κέντρο Νεοκλασσικής Γλυπτικής “Νίκος Σοφιαλάκης” εξέδωσε πρόσφατα το ειδικό εικονογραφημένο Βιβλίο - Λεύκωμα για το ιστορικό αυτό γεγονός, που σημάδεψε ανεξίτηλα όχι μόνο την Ελληνική αλλά την Παγκόσμια Ιστορία.

 

Η έκδοση, περιλαμβάνει, εκτός από το Προλογικό Σημείωμα του Ιδρυτή και Προέδρου του Κέντρου Αντιναυάρχου (εα) Π.Ν., Γεωργίου Π. Χρανιώτη, δύο εκτεταμένα κείμενα που συνιστούν Πρωτότυπες Μελέτες, συμβολές για μιαν εμβάθυνση στη νεοελληνική γλυπτική. Το πρώτο κείμενο ―που το υπογράφει ο Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παυλόπουλος― αναφέρεται στη Ζωφόρο, την αναλύει και την εντάσσει στο ευρύτερο τεχνοϊστορικό πλαίσιο της Μεταπολεμικής Γλυπτικής στην Ελλάδα.

 

Το δεύτερο κείμενο ― που το υπογράφει η Ζέττα Αντωνοπούλου, Ιστορικός Τέχνης με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Προστασία Μνημείων, Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων και Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιμετωπίζει διεξοδικά τη γλυπτική του δημιουργού του μνημείου στις επιμέρους εκφάνσεις και περιόδους της και αναφέρεται στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη Νίκου Σοφιαλάκη.

 

Τα κείμενα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της δίγλωσσης έκδοσης (ελληνικά– αγγλικά) των 72 σελίδων, παρουσιάζουν την πορεία του έργου από τη στιγμή της ανάθεσης της δημιουργίας του στο γλύπτη από τον επικεφαλής της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη, Καπετάν Μανώλη Μπαντουβά, τη σύλληψή του στο σχέδιο, τη δημιουργία του επάνω σε πλάκες πεντελικού μαρμάρου συνολικού μήκους 18 μέτρων, την επίσημη παρουσίασή του στο κοινό έως την τοποθέτησή του, ως Ζωφόρος στο Μουσείο-Ηρώο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Τη μετάφραση των κειμένων στην αγγλική γλώσσα, έχει επιμεληθεί η εγγονή του γλύπτη, Φραντζέσκα–Νικόλ Χρανιώτη, Κοινωνιολόγος-Θρησκιολόγος και Υπεύθυνη Έρευνας του έργου του γλύπτη. 

Η έκδοση διατίθεται από το Κέντρο Νεοκλασσικής Γλυπτικής και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη: 

 

ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ​
(ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΑΤΡΑ)
 

ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 
 • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΠΕΤΡΑΚΗ" 

 • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗ"

 • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΕΠΙΛΟΓΕΣ"

 • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ-ΛΟΥΠΑΣΑΚΗ"

 • ΒΙΒΛΟΠΩΛΕΙΟ "ΚΥΒΟΣ"​ 

Χορηγοί Επικοινωνίας της Έκδοσης:

 

Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.ana-mpa.gr)

 

Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (www.eaete.gr)

 

DaysofArtinGreece (www.daysart.gr)

 

INNEWS.GR (www.innews.gr)

ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ "ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΛΑΚΗΣ"

Νίκος Σοφιαλάκης | Ελληνικά
Nikos Sofialakis | English Site
 • Google+ Clean
 • w-youtube

 c. THE NIKOS SOFIALAKIS CENTER OF NEOCLASSICAL SCULPTURE

bottom of page